Hva er Forbrukslån?

av Aleksander Blomquist

pengerEt forbrukslån er et lån som kjennetegnes ved at det er relativt mindre lånebeløp enn hva samme person kan få innvilget som et boliglån. Den kanskje viktigste grunnene til at forbrukslån er populære i Norge er at det ikke stilles sikkerhet i eiendeler. I motsetning til ved boliglån der banken har boligen som er belånt som sikkerhet for lånet.

Et forbrukslån kan også brukes til hva du selv måtte ønske. Om det er å pusse opp, reise på ferie, eller for å refinansiere og samle smålån, mindre betalingsforpliktelser og kredittkortgjeld spiller ingen rolle. 60% av Norske forbrukslån brukes til refinansiering. Refinansiering gjøres for å samle gjeldsforpliktelser på en regning og få en lavere rente og derved spare penger på gjelden totalt. Ved å benytte en låneformidler kan man innhente uforpliktende tilbud på forbrukslån til refinansiering eller til annet bruk. Hvilken rente man får er individuelt og avgjøres av banken som vurderer den enkeltes økonomiske situasjon og størrelsen på lånet. Større lån gir ofte lavere rente, men den totale kostnaden blir større.

Det finnes forskjellige typer forbrukslån, de mest tradisjonelle er lån på mellom 5.000 og 500.000 kroner som skal tilbakebetales over 1 eller opptil 5 år. Med forbrukslån som refinansieringslån kan nedbetalingsperioden strekke seg til 15 år. Hvor mye man kan låne avhenger av hver enkelt sin økonomiske situasjon. Allerede total gjeld og personlig inntekt tas med i beregningen. Det finnes også mindre forbrukslån, som gjerne kalles mikrolån eller smålån, hvor lånegrensen ligger fra bare 1.000 kroner til 5.000 kroner og nedbetalingsperioden er fra 1 måned for de minste lånene og opptil 5 år for de større lånene.

Om du tegner et forbrukslån bør du på forhånd være sikker på at du kan klare de faste betalingene hver måned (noen forbrukslån tilbyr betalingsfri(e) måned(er) i løpet av tilbakebetalingsperioden) – ellers kan det bli mye dyrere enn først antatt.

Les også:

Gå til toppen av siden

Skrevet/Redigert: 05.08.2018.