Inflasjon og rentefradrag gjør lån og kreditter billigere

av Aleksander Blomquist

Det er mange faktorer som spiller inn for å avgjøre hvor mye lån og kreditt koster i praksis. Det er flere ting som gjør lånet og kreditten fin billigere. Her ser vi nærmere på de to hovedfaktorene: rentefradrag og inflasjon.

Rentefradrag

Vi har i Norge rentefradrag som gjør at du får tilbake hele 27% av rentekostnader og etableringsgebyr på lån tilbake hvert år. Forutsatt at du betaler nok skatt. Dette er en politikk som er villet av politikerne for å gjøre det billigere for alle å ta opp lån til egen bolig. Det er ikke bare den tiltenkte gruppen som nyter godt av rentefradraget. Dette er noe som også kunder for forbrukslån får fratrekk for. 27% av etableringsgebyr og renter til et forbrukslån kan skrives av på skatten. Dette kan du beregne med vår lånekalkulator. Det er også mulig å få rentefradrag for en del kredittkjøp. Les mer om dette på Skatteetatens offisielle side om temaet.

Inflasjon

I Norge og i alle land har vi noe som kalles inflasjon. Inflasjon betyr at det årlig kommer mer penger inn i det økonomiske systemet og hver krone blir mindre verdt. Inflasjonsmålet til sentralbankene rundt om i verden er rundt 2%. Dette er historisk et vanlig tall på hvor mye inflasjon vi har per år. En inflasjon på 2% betyr at pengene blir verdt 2% mindre det året. Har du et lån på 1 million kroner og en rente på 3% et år hvor inflasjonen er 2% kan du i praksis beregne at du bare betaler 1% rente. Ditt utestående lånebeløp er nå verdt 2% mindre. Selv om det ikke vises i tallene er det samme tallet nå verdt 2% mindre enn året før.

“Det er lurt å ha lån i Norge”

Det er mange som sier at “det er lurt å ha lån i Norge” grunnet faktorene vi har nevnt over. Selv om det for mange er billig å ha lån i Norge er det allikevel billigere å ikke har lån. Har du derimot lån til hus kan fort det lånet betale seg når prisene på det du har kjøpt stiger mer enn kostnadene til lån. Dette gjelder for alle investeringer, men det blir et litt annet tema.

Les mer om hvordan du kan få billig lån til bolig.

Les mer om billig forbrukslån.

Gå til toppen av siden

Skrevet/Redigert: 22.08.2021.