Kredittkort eller forbrukslån – Hva er best?

av Aleksander Blomquist

Trenger du penger til et prosjekt, en ferie eller til refinansiering av smålån eller andre betalingsforpliktelser vurderer du kanskje å anskaffe et kredittkort eller å ta opp et forbrukslån. La oss se litt på hva som taler for det ene og hva som taler for det andre ved forskjellig tiltenkt bruk.

Reise på ferie

Vil du reise på en ferie er det mye som taler for å benytte et kredittkort. Velger du et kredittkort uten etableringsgebyr og uten årsgebyr (Du slipper disse kostnadene ved alle kortene vi skriver om på Lån & Kreditt – Sammenlign kredittkort). Du bør også velge et som tar et lavt gebyr, eller ingen gebyr, for uttak av penger i minibank i utlandet og som har reiseforsikring inkludert bår du bruker kredittkortet til å betale over 50% av transportkostnadene ved ferien. Kredittkortet fra Norwegian har ikke bare mulighet for reiseforsikring, men gir også cashback på flyreiser med selskapet. Bruker du kortet riktig virker det veldig riktig og bruke et kredittkort til ferie.

Refinansiere smålån

Har du flere smålån og utestående kreditter som du nedbetaler over tid (flere måneder) kan det lønne seg å samle alt i ett lån. Har du i dag et boliglån, og mulighet for å øke dette, kan det være et bra alternativ for å samle gjeld til lav rente. Ellers er det mye som taler for å bruke et refinansieringslån med inntil 15 års nedbetalingstid.

Det er også mulig, som en siste utvei, eller som en midlertidig løsning, å samle gjeld og betalingsforpliktelser på et kredittkort. Men, dette lønner seg ikke over tid da som regel er mye lavere renter på på et lån enn på et kredittkort.

En annen ting som taler for å benytte et lån er at det er mulighet for å samle mer gjeld på grunn av høyere lånegrense. Mens et kredittkort ofte har kredittgrenser på mellom 10 000 og 100 000 kroner får du refinansieringslån helt opp til 500 000 kroner.

Korttidslån – F.eks litt på etterskudd med regninger

Trenger du bare litt penger i kort tid er ofte et kredittkort det rette valget. Flere kredittkort operer med rentefri kreditt i inntil 40 – 50 dager. Dette vil si at du kostnadsfritt kan låne penger fra kredittkortet frem til du får lønn eller andre penger på kontoen. Pass på at det kan være ganske høye gebyrer for uttak i minibank og at renter ofte løper fra første dag ved uttak i minibank. Det er som regel ved varekjøp at den rentefrie perioden gjelder. Du kan sjekke dette i prislisten for ditt kredittkort. De fleste kort har også et fakturagebyr. Har du et kredittkort vet du at du alltid har den sikkerheten i at du kan låne penger med kortet om du skulle havne i samme situasjon igjen.

Låne penger til annet forbruk

Trenger du penger for annet forbruk bør du være bevisst på at den største forskjellen mellom forbrukslån og kredittkort rente og beløp. Kredittkort er bra for å låne penger i kort tid (1 til 2 måneder) og mange kort er bra til å handle alt fra bensin, klær og reiser med på grunn av tilbud, cashback og bonuser inkludert i kortet.

Forbrukslån på den andre siden kan gi deg større beløp og lavere renter ved nedbetaling over tid. Forbrukslån betales ned over inntil 5 år. Forbrukslån har gjerne renter ned mot halvparten av det som er vanlig for kredittkort.

Gjennomtenkt valg

Før du enten tar opp forbrukslån eller bestiller et kredittkort er det viktig å være klar over at de pengene du bruker og låner skal betales tilbake. Å anskaffe nye kredittkort og ta opp forbrukslån for å betale ned andre kan være en vei inn i en dårlig gjeldsspiral. Tenk også gjennom om du heller kan spare penger over en periode og få samme opplevelsen, bare billigere og litt lengre frem i tid.

Gå til toppen av siden

Skrevet/Redigert: 19.03.2018.