Hva brukes forbrukslån og kredittkort til?

av Aleksander Blomquist

Forbrukslån og kreditt fra kredittkort er begge penger som kan brukes til hva man selv ønsker. Her skal vi se litt nærmere på hva faktisk folk bruker disse pengene til. Tallene er fra 2015 så bruken kan ha forandret seg litt siden den gang.

Kredittkort og forbrukslån bruksområder Kredittkort og forbrukslån bruksområder

Hva bruker folk kredittkort til?

Vi ser at vanligste bruk av kredittkort (fra mest bruk til minst).

 1. Forbruksvarer
 2. Reise
 3. Ekstra buffer
 4. Oppussing av bolig og hytte
 5. Nedbetaling av annen gjeld (ofte: refinansiering)
 6. Annet
 7. Bilkjøp
 8. Kjøp av bolig og hytte

Det aller meste av bruken av kredittkort er handling av forbruksvarer, etterfulgt av reise og ekstra buffer formål. Å bruke kredittkort til handling i det daglige av forskjellig type varer som det er bonus på kan være en måte å spare penger / tjene bonuspoeng på så at det er den mest populære bruken er ikke overraskede. At kredittkort er populært for bruk til reiser er nok på grunn av at det er tryggere (med tanke på svindel i utlandet) og at kredittkort ofte gir reiseforsikring når minst 50% av reisen betales med kortet. Mange har også kredittkort som ekstra buffer og bruker det når det trengs, men det trenger ikke være ofte.

Hva brukes forbrukslån til?

Vanligste bruk for pengene man låner med forbrukslån er som følgende.

 1. Forbruksvarer
 2. Nedbetaling av annen gjeld (ofte: refinansiering)
 3. Ekstra buffer
 4. Reise
 5. Oppussing av bolig og hytte
 6. Annet
 7. Bilkjøp

Her kommer også forbruksvarer på toppen (forbrukslån -> forbruksvarer) som virker ganske logisk, men har lest et annet sted at 60% av forbrukslån brukes til refinansiering så jeg er ikke helt sikker på om det eller dette er riktig. Disse tallene er fra tilbake i 2015 så det har kanskje endret seg. Her kommer iallefall “nedbetaling av annen gjeld” på andreplass som nok mest er bruk for å samle og refinansiere smålån og kredittkort til lavere rente. At mange bruker forbrukslån som ekstra buffer virker litt overraskende for meg. Om det tas i forkant for å ha en ekstra buffer så skulle man heller kunne spare så ta opp lånet når pengene eventuelt trengs. Nesten like mange bruker forbrukslånet til å reise og ferie. Oppussing er også vanlig bruksområde.

Kilde: Aktuell kommentar fra Norges Bank

Del gjerne hva du har brukt, eller planer om å bruke kredittkort og forbrukslån til i kommentarfeltet.

Gå til toppen av siden

Skrevet/Redigert: 19.02.2023.